Jak długo gotować jajka?

0
145
Jak długo gotować jajka?

Jajka są tym produktem spożywczym, który bardzo często gości w naszych kuchniach. Można przygotować z niego wiele różnorodnych dań i potraw, które są nie tylko smaczne ale również dostarczają organizmowi niezbędnych składników. Jajko kurze to produkt bardzo przydatny, łatwy w obróbce termicznej, a także niezwykłe smaczny. Aby jajko spożyć trzeba je najpierw odpowiednio przygotować. Jajka możemy zarówno smażyć jak i gotować. Wszystko zależy od tego jakie mamy preferencje kulinarne. Niemniej jednak bardzo często wybieramy jajka gotowane. Z jajek gotowanych możemy zrobić choćby pyszne kanapki a także różnego rodzaju przystawki do dań głównych. Jednak jak długo gotować jajka w prawidłowy sposób, aby nie były one surowe.

Do czego można wykorzystać jajka w kuchni?

W pierwszej kolejności zastanówmy się jednak, do czego można wykorzystać jajka w kuchni. Przede wszystkim jajka mogą nam przydać się do wyrabiania ciasta pod różnego rodzaju wypieki. Wówczas jajko jest niezbędnym elementem wielu różnorodnych przepisów. Niemniej jednak warto pamiętać że w tym wypadku potrzebne jest nam raczej jajko w postaci surowej, natomiast jajka po obróbce termicznej mogą nam posłużyć do stworzenia wielu różnorodnych dań. Jajko smażone możemy na przykład wykorzystać do zrobienia pysznej jajecznicy. Jest to niewątpliwie jedna z tych potraw, które bardzo często królują na naszych stołach podczas śniadań. Jest to potrawa bardzo prosta dobrze a także bardzo smaczna.

Jak długo gotować jajka?W dalszej kolejności można wskazać na jajka sadzone. Te zazwyczaj są dodatkiem do zestawów obiadowych złożonych również z ziemniaków i różnego rodzaju surówek. W tym wypadku oczywiście mamy do czynienia również z jajkiem które jest smażone na patelni. Jajka oczywiście możemy również gotować. Ugotowane jajko to świetny dodatek do różnego rodzaju kanapek. Z pewnością każdy z nas doskonale pamięta z dzieciństwa smak kanapki z gotowanym jajkiem. Mają one swój niezaprzeczalny urok i z pewnością bardzo charakterystyczne właściwości smakowe. Warto też podkreślić, że jajko gotowane jest znacznie zdrowsze od jajka smażonego.

W dalszej kolejności z jaj gotowanych można zrobić różnego rodzaju przystawki wystarczy tylko zrobić jakąś masę, choćby na podstawie grzybów, którą później układamy na połówki ugotowanych jajek często podaje się również w ten sposób jajka ze śledziem. Gotowane jajko może również stanowić dodatek do różnego rodzaju zup często spotykane jest choćby w zupie szczawiowej.

Jajka możemy również podawać na miękko jako zupełnie osobne danie. Gotowanie jajek na miękko polega na tym, żeby odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z wody i żeby po prostu nie ugotowały się na twardo.

Skoro już wiemy jakie zastosowanie w kuchni znajduje jajko warto zastanowić się jak właściwie je ugotować.

Jak długo gotować jajka?

Albo ugotować jajka tak aby nie były surowe musimy gotować je odpowiednio długo. Niektórzy twierdzą że ostateczną oznaką tego że jajko jest już ugotowane są powstałe na skorupce spękania. Wówczas możemy stwierdzić że faktycznie jajko już jest ugotowane. Natomiast jeśli jajko chcemy ugotować na miękko to musimy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z wody.

PODZIEL SIĘ
Następny artykułMiód dobry na wszelkie bolączki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here