Co jeść na śniadanie na diecie? Przepis na owsiankę!

0
164
śniadanie, śniadania, fit, zdrowe śniadanie, dieta, odchudzanie
fot. unsplash.com

Twoim celem jest zgubienie kilku zbędnych kilogramów. Planujesz przejście na dietę. Chcesz się zdrowo odżywiać. Tylko tu pojawia się problem – jak to zrobić? Co jeść, żeby schudnąć? Jeśli brakuje Ci pomysłów na zdrowe, szybkie, niskokaloryczne i przede wszystkim smaczne śniadania, sprawdź nasze propozycje!

Pewnie niejednokrotnie słyszałeś, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I o ile już od jakiegoś czasu powoli odchodzi się od tego stwierdzenia, to nie zmienia to faktu, że będąc na redukcji, warto jeść śniadania. Śniadanie dostarczy Ci energii na cały poranek i zapobiegnie napadom głodu po kilku godzinach od pobudki. A wiesz, jak często kończą się takie napady. Nie masz czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, bo albo jesteś w pracy albo wykonujesz jakieś inne ważne obowiązki. W pośpiechu sięgasz po jakieś wysokokaloryczne przekąski lub tłuste fast-foody, które nie dostarczą Ci żadnych cennych składników odżywczych. Szybko podnosisz sobie poziom cukru we krwi. Na chwilę jest dobrze, a potem znowu robisz się bardzo głodny i PONOWNIE sięgasz po coś wysokokalorycznego. I tak kręci się to błędne koło. Nie możesz schudnąć i ciągle mówisz, że „zaczniesz od jutra”, bo dziś już zjadłeś jakieś „niezdrowe” jedzenie, więc nie opłaca się rozpoczynać diety.

Oczywiście istnieją osoby, które rano nie mają kompletnie apetytu. Otóż wcale nie trzeba w siebie na siłę wciskać śniadania. Jeśli rano nie jesteś głodny, weź ze sobą do pracy jakiś pełnowartościowy lunch. Dzięki temu dalej będziesz mógł rozpocząć zdrowo dzień, tylko trochę później.

Co jeść na śniadanie na redukcji?

1. Owsianki

Owsiankę można podawać z najróżniejszymi dodatkami, dlatego takie śniadanie na diecie nigdy nie będzie nudne! Płatki owsiane można ugotować na mleku krowim, roślinnym lub na wodzie. Super komponują się także z różnymi serkami, jogurtami i twarogiem. Jako dodatki do owsianki znakomicie pasują wszelkie orzechy, nasiona, dżemy, odżywki białkowe, kakao i przede wszystkim owoce. Doskonałym rozwiązaniem jest także dodanie do owsianki odrobinę proszku budyniowego bez cukru. Dzięki temu jej konsystencja stanie się bardzo kremowa.

Do posłodzenia owsianki można używać na przykład erytrytolu, ksylitolu lub słodzika.

Jeśli nie lubisz płatków owsianych, możesz wybrać jaglane, ryżowe albo kaszę. Wykorzystując te produkty, również można przygotować smaczne i zdrowe śniadania na diecie.

2. Jajka

śniadanie, śniadania, fit, zdrowe śniadanie, dieta, odchudzanie
fot. unsplash.com

Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów, co sprawia, że są one znakomitym produktem na śniadanie na diecie. Na twardo lub miękko z pełnoziarnistym pieczywem i warzywami, jako jajecznica np. z pomidorkami, papryką czy pieczarkami, czy też w formie szakszuki z cukinią, cebulą i szczypiorkiem.

3. Omlety

Omlety to zdecydowanie jedno z najlepszych śniadań na redukcji! Czemu? Bo można podawać je zarówno na słodko, jak i na słodko. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzi się dodatek mozzarelli, ulubionej szynki oraz oczywiście warzyw. Omlety na słodko można jeść z najróżniejszymi serkami, dżemami, owocami i orzechami. Doskonałym pomysłem jest dodanie chudego twarogu do środka masy jajecznej. W ten sposób można otrzymać wyjątkowo smaczny omlet sernikowy. Jako źródło węglowodanów do omleta można dodać dowolny rodzaj mąki, płatki owsiane, jaglane lub kaszę mannę.

4. Kanapki lub tosty

Kanapki lub tosty to znakomite rozwiązanie dla miłośników tradycyjnych śniadań. Najlepsze na diecie są te z dodatkiem dużej ilości warzyw.

5. Naleśniki, gofry lub placuszki

śniadanie, śniadania, fit, zdrowe śniadanie, dieta, odchudzanie
fot. unsplash.com

Jeśli masz rano więcej czasu, na śniadanie możesz przygotować naleśniki, gofry lub placuszki w zdrowszej wersji. Do ich przygotowania zamiast mąki pszennej możesz użyć np. mąki owsianej, żytniej lub odżywki białkowej. Do posłodzenia zaś erytrytolu lub ksylitolu. Naleśniki znakomicie komponują się z twarogiem, a gofry i placuszki z najróżniejszymi jogurtami. Nie zapomnij także o dodaniu swoich ulubionych owoców.

Przepis na owsiankę czekoladowo-jagodową:

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 250 ml mleka 1,5%
  • 5 g kakao
  • 75 g serka jagodowego (np. typu skyr)
  • garść jagód mrożonych
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego
  • coś do posłodzenia (np. łyżka erytrytolu lub 1-2 tabletki słodzika)

Przygotowanie:

Płatki zagotuj na mleku z dodatkiem słodzika. Pod koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Na wierzch owsianki wyłóż serek i jagody. Posyp nasionami chia (siemieniem) i posiekaną czekoladą.

Owsianka czekoladowo-jagodowa ma 419 kcal (a w tym 23 g białka, 10 g tłuszczów i 62 g węglowodanów).

A jakie jest Twoje ulubione zdrowe śniadanie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here