Czy dieta IF ma sens?

0
63
dieta if, Intermittent Fasting, post przerywany, dieta na redukcję, jak schudnąć, najlepsza dieta
fot. unsplash.com

Dieta IF w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Jest to system odżywiania, który nie tylko ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów, ale także może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Co kryje się pod tym pojęciem? Na czym polega post przerywany?

Według danych z 2019 roku ponad połowa Polaków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Zarówno nadwaga, jak i otyłość mogą prowadzić do problemów ze zdrowiem. Ponadto mogą wpływać negatywnie na pewność siebie i poczucie własnej wartości. Na szczęście coraz więcej osób podejmuje zdecydowane kroki w kierunku walki ze zbyt wysoką wagą ciała. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się model dietetyczny Intermittent Fasting. Na czym on polega? Jakie korzyści zdrowotne przynosi jego stosowanie? O tym przeczytacie w tym artykule!

Czym jest Intermittent Fasting?

dieta if, Intermittent Fasting, post przerywany, dieta na redukcję, jak schudnąć, najlepsza dieta
fot. unsplash.com

Intermittent Fasting, inaczej zwany dietą IF lub postem przerywanym, to sposób odżywiania polegający na naprzemiennym stosowaniu postów z tzw. oknami żywieniowymi – czyli okresami, w których można spożywać posiłki. Podczas postów dopuszczalne są jedynie niskokaloryczne napoje (bez wysokiej zawartości cukru) – woda, kawa oraz herbata. Model dietetyczny Intermittent Fasting nie narzuca ścisłych reguł, jakie produkty można spożywać w oknach żywieniowych.

Modele diety IF

Możemy wyróżnić kilka różnych modeli diety IF. Najpopularniejszym z nich jest system 16:8 (typ TRF – ang. time-restricted feeding). Polega on na tym, że post trwa 16 godzin w ciągu doby, a okno żywieniowe 8 godzin. Co oznacza to w praktyce? Kolację zjadamy np. o godzinie 19:00. Następnie musimy poczekać 16 godzin, zanim zjemy kolejny posiłek. Zatem śniadanie będziemy mogli zjeść o godzinie 11:00 następnego dnia, a okno żywieniowe będzie trwać do godziny 19:00.

Wiele osób zaczyna od podziału 14:10 (14-godzinny post i 10-godzinne okno żywieniowe) i dopiero po czasie wydłuża czas postu. Niektórzy wybierają system 18:6 czy nawet 20:4. Jednak tak restrykcyjne warianty diety IF przeznaczone się raczej dla bardziej doświadczonych osób.

Istnieją także dzienne modele diety IF. Oznacza to, że postów i okien żywieniowych nie dzielimy na godziny, ale na dni – np. 5:2 czy 4:3. Taki system nazywamy dietą ADF (ang. alternate-day-fasting). Warto jednak podkreślić, że w tym modelu nie robimy takich postów jak przy TRF. W dni tzw. postu przyjmujemy około 20-25% całkowitego zapotrzebowania kalorycznego (przy zapotrzebowaniu 2000 kcal będzie to około 400-500 kcal).

Jak powinny wyglądać posiłki w czasie okien żywieniowych?

Dieta IF nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeśli po okresach postu będziemy spożywać wysokoprzetworzone, bardzo kaloryczne produkty. Jadłospis powinien być odpowiednio zbilansowany pod kątem zawartości wszystkich niezbędnych makroskładników, witamin i minerałów. Warto zadbać o to, aby posiłki były przygotowywane z pełnowartościowych, zdrowych produktów.

Należy także zadbać o to, aby mieścić się w wyznaczonym zapotrzebowaniu kalorycznym. „Rzucając się” na jedzenie, można w szybki i łatwy sposób wygenerować nadwyżkę kaloryczną. W konsekwencji nie schudniemy, a wręcz przeciwnie – możemy zacząć przybierać na wadze.

Korzyści postu przerywanego

Stosowanie diety IF niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych.

  1. Obniża poziom glukozy i insuliny oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
  2. Ułatwia skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej.
  3. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  4. Zmniejsza stany zapalne w organizmie.
  5. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
  6. Podnosi odporność na stres.
  7. Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Dieta IF – dla kogo?

dieta if, Intermittent Fasting, post przerywany, dieta na redukcję, jak schudnąć, najlepsza dieta
fot. unsplash.com

Post przerywany to znakomita opcja dla osób, które nie mają czasu na regularne spożywanie posiłków – np. często pomijają śniadania. Jest to też doskonały model dietetyczny dla tych, u których nie sprawdziła się tradycyjna dieta opierająca się na spożywaniu 4 czy 5 posiłków o dowolnych godzinach.

Kto powinien unikać?

Niestety nie każdy może stosować dietę IF. Powinny unikać jej:

  • osoby starsze,
  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • diabetycy oraz osoby chorujące na hipoglikemię reaktywną i choroby o ciężkim przebiegu,
  • osoby mające ciężką pracę fizyczną,
  • dzieci i młodzież,
  • osoby z bardzo niską masą ciała lub zmagające się z zaburzeniami odżywiania (tj. anoreksja czy bulimia).

Dieta IF może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jeśli więc tradycyjne modele odżywiania nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, warto rozważyć wprowadzenie postów przerywanych. Należy jednak pamiętać, że dieta IF nie jest przyzwoleniem na jedzenie czegokolwiek i w każdych ilościach. Jadłospis powinien być zdrowy, pełnowartościowy i odpowiednio zbilansowany pod kątem ilości kalorii oraz wszystkich mikro- i makroelementów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here