Czy można jeść chleb na diecie?

0
140
chleb, chleb na diecie, czy można jeść chleb na diecie, pieczywo na diecie, bułki na diecie, czy chleb jest zdrowy, chleb pszenny, chleb żytni, chleb orkiszowy
fot. unsplash.com

Kiedyś wśród ludzi panowało przekonanie, że na diecie odchudzającej nie można jeść pieczywa. Wiele osób zastępowało bułki i chleb waflami ryżowymi czy chrupkim pieczywem lub całkowicie eliminowało produkty węglowodanowe ze swojego jadłospisu. Czy słusznie? Czy można jeść chleb na diecie?

Wiele mówi się o tym, że zdrowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i różnorodna. Powinny znaleźć się w niej wszystkie produkty spożywcze wchodzące w skład Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Jednym z elementów owej piramidy są produkty zbożowe, które są źródłem węglowodanów. Niestety mnóstwo osób jest przekonanych o tym, że chleb, bułki i inne produkty zbożowe są bezwartościowe i tuczą, a przez to są niewskazane na diecie odchudzającej. Dlaczego to stwierdzenie nie ma sensu? Czy można jeść chleb na diecie? Jeśli tak, to jaki?

Pieczywo – źródło węglowodanów

chleb, chleb na diecie, czy można jeść chleb na diecie, pieczywo na diecie, bułki na diecie, czy chleb jest zdrowy, chleb pszenny, chleb żytni, chleb orkiszowy
fot. unsplash.com

Na początek powiedzmy sobie kilka słów o węglowodanach, których dobrym źródłem jest właśnie pieczywo. Węglowodany to jeden z trzech makroskładników (obok białka i tłuszczów), który powinien znaleźć się w naszej codziennej diecie. Węgle są nam niezbędne do życia. Są głównym dostawcą energii. Są pewnego rodzaju paliwem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu – m.in. są źródłem energii dla czerwonych krwinek i dla mózgu. Ponadto są niezbędne do wykonywania jakiejkolwiek aktywności fizycznej (z węgli wytwarza się ATP – paliwo dla mięśni). Im ktoś jest bardziej aktywny, tym więcej węglowodanów będzie potrzebował.

Czy węglowodany tuczą?

O tym, czy przybieramy na wadze, nie decyduje jeden konkretny makroskładnik, ale to, ile kalorii spożywamy w ciągu doby. Tyjemy, kiedy jemy więcej, niż wynosi nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne. Oczywiście da się wyrobić nadwyżkę kaloryczną z węglowodanów (i kiedy ktoś nie ma kontroli nad tym, co spożywa, jest to bardzo proste). Dlatego najważniejsze to zachować umiar i wybierać te „lepsze” węglowodany. Warto ograniczyć cukry proste, a skupić się na węglowodanach złożonych.

Czy można jeść chleb na diecie?

Tak! Jednak warto wybierać chleby pełnoziarniste. Jest to bowiem doskonałe źródło wielu substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warto jeść chleb, ponieważ:

  • jest źródłem węglowodanów, które dostarczają energii,
  • ma sporo błonnika, który zwiększa uczucie sytości, a także korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego – m.in. usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz ułatwia wypróżnianie,
  • zawiera cenne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • jest kopalnią witamin z grupy B, które m.in. korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację.

Jaki chleb wybrać?

chleb, chleb na diecie, czy można jeść chleb na diecie, pieczywo na diecie, bułki na diecie, czy chleb jest zdrowy, chleb pszenny, chleb żytni, chleb orkiszowy
fot. unsplash.com

Doskonałym rozwiązaniem jest chleb razowy, który zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych – w tym polifenoli czy lignanów. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć także żytnich, orkiszowych czy owsianych bułek i chlebów. Można jeść także pieczywo mieszane – wykonane z różnych rodzajów mąki. Pamiętajmy jednak, że ciemny kolor pieczywa nie zawsze świadczy o jego wyższej wartości odżywczej. Do wielu produktów dodawane są specjalne barwniki, które odpowiadają za ciemny kolor chleba. Ważne jest zatem, żeby czytać składy pieczywa. Warto postawić na takie chleby i bułki, które zawierają odpowiednią ilość mąki pełnoziarnistej, żytniej czy orkiszowej. Świetnym wyborem są także produkty wzbogacone o najróżniejsze ziarna i nasiona – tj, siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni czy sezam.

Ile kalorii ma chleb?

W 100 g chleba jest około 200-250 kalorii. To, jak kaloryczna będzie jedna kromka, zależy od jej wielkości oraz rodzaju chleba. 1 kromka chleba:

  • razowego (35 g) to 75 kcal,
  • żytniego razowego (35 g) to 79 kcal,
  • graham (30 g) to 69 kcal,
  • żytniego ze słonecznikiem (35 g) to 77 kcal,
  • orkiszowego (40 g) to 98 kcal.

W odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć dobrego jakościowo pieczywa. Świetnym wyborem są produkty pełnoziarniste wykonane z mąki razowej, orkiszowej, owsianej czy graham. Chleb jest doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika i innych cennych substancji odżywczych. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here