Dlaczego warto jeść zupy? Przedstawiamy 6 powodów!

0
30
zupy, czy zupy są zdrowe, zupa, przepis na zupę, zupy na diecie
fot. unsplash.com

Obiady składające się z zupy i drugiego dania coraz rzadziej goszczą na polskich stołach. Wiele osób rezygnuje z zup. A to bardzo niedobrze. Zupy są bowiem kopalnią cennych składników odżywczych. Ponadto są bardzo smaczne! Przedstawiamy 6 powodów, dla których warto włączyć je do diety.

Wiele mówi się o tym, że jadłospis powinien być odpowiednio zbilansowany. Kiedy odżywiamy się zdrowo, nie tylko czujemy się lepiej, ale także wszystkie procesy w naszym organizmie zachodzą poprawnie. Racjonalne żywienie to także klucz do osiągnięcia smukłej sylwetki!

W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć smacznych, pożywnych zup. Regularne spożywanie takich potraw będzie mieć korzystny wpływ na zdrowie.

6 powodów, dla których warto jeść zupy

1. Dostarczają porcji warzyw

zupy, czy zupy są zdrowe, zupa, przepis na zupę, zupy na diecie
fot. unsplash.com

Dietetycy, lekarze oraz wszyscy inni specjaliści do spraw żywienia zalecają, żeby każdego dnia spożywać około pięciu porcji warzyw i owoców. Niestety nie każdemu udaje się ta sztuka. Idealnym rozwiązaniem na przemycenie warzyw do diety jest jedzenie zup! Do zup dodać można praktycznie każde warzywo – począwszy od selera, marchwi i pietruszki, poprzez kalafior, buraki i pomidory, aż do białej kapusty, cebuli i pora.

2. Są bardzo pożywne

Dzięki wysokiej zawartości warzyw zupy są źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Dostarczają między innymi:

  • potasu, który reguluje gospodarkę wodną i usprawnia pracę serca,
  • wapnia i fosforu, czyli minerałów, które budują kości i zęby,
  • żelaza, które buduje czerwone krwinki,
  • witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i zwalcza wolne rodniki,
  • błonnika, czyli związku, który ma niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego – usprawnia pracę jelit, poprawia ich perystaltykę i ułatwia wypróżnianie.

W zupach można znaleźć także witaminy z grupy B, witaminę C, magnez oraz fluor.

Dodatek ryżu, kaszy czy makaronu pełnoziarnistego do zupy wzbogaci ją o cenne węglowodany. Makroskładnik ten jest głównym źródłem energii, więc należy zadbać o jego odpowiednią podaż w diecie.

Jeśli ugotujemy zupę na mięsie, wzbogacimy ją o cenne białko, które jest budulcem mięśni, enzymów itp. oraz w tłuszcz niezbędny do prawidłowego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).

3. Są niskokaloryczne

Zupy ze względu na wysoką zawartość warzyw mają mało kalorii i jednocześnie są bardzo sycące. 1 porcja (ok. 250 g) zupy pomidorowej to tylko 74 kcal, zupy krem z brokułów 140 kcal, a kapuśniaka 69 kcal. Zupy są więc doskonałą opcją na posiłek na diecie odchudzającej.

4. Znakomicie rozgrzewają

Talerz gorącej zupy w chłodny, zimowy lub jesienny dzień to jeden z najlepszych sposobów na rozgrzanie. Do zup rozgrzewających warto dodać cebulę, czosnek, imbir czy kurkumę. Składniki te korzystnie wpływają na odporność.

5. Robi się je niezwykle szybko

Gotowanie zup do doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób. Robi się niezwykle szybko. Świetnym pomysłem jest gotowanie większych porcji, dzięki czemu będziemy mieć coś na obiad na kilka dni. Wiele zup można także mrozić.

Warto również zauważyć, że do tego, żeby przygotować smaczną zupę, nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest to posiłek, z którego ugotowaniem poradzi sobie praktycznie każdy!

6. Są bardzo smaczne

zupy, czy zupy są zdrowe, zupa, przepis na zupę, zupy na diecie
fot. unsplash.com

Zupy można przygotować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu jest to świetna opcja nawet dla najbardziej wymagających osób. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się zupy krem – na przykład z brokułów, dyni czy pomidorów. Doskonale sprawdzają się nie tylko na obiad, ale także na kolację czy drugie śniadanie.

Jakie zupy nie są najlepszym rozwiązaniem?

Przede wszystkim te zrobione na bazie zasmażek czy śmietany. Niestety takie składniki sprawiają, że zupy stają się bardzo tłuste i ciężkostrawne. Zupy najlepiej robić na delikatnych bulionach warzywnych. W środku powinno znajdować się mnóstwo warzyw i aromatycznych przypraw.

A Ty jesz zupy? Jaka jest Twoja ulubiona?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here